De Paardenmarkt

De Paardenmarkt

Wat is een paardenmarkt eigenlijk?

Misschien heb je ons boekje gelezen: Lola op de paardenmarkt, of misschien heb je ons youtube filmpje gezien: Lola komt van de paardenmarkt. Het kan ook zijn dat je het gewoon interessant vindt om meer te weten te komen over de paardenmarkt.

De paardenmarkt is een plek waar paarden en pony’s worden gekocht en verkocht. Voor het gemak zeg ik vanaf nu “paarden” terwijl ik er ook de pony’s mee bedoel. De paardenmarkt is voor veel mensen een plek waar ze naartoe gaan voor de gezelligheid. Het wordt vaak maar 1 keer per jaar in het dorp gehouden. Je ziet veel gezinnen met kinderen die er een leuk uitje van maken. Ze komen om de paarden te aaien en te bekijken. Verder is er meestal veel vermaak op de paardenmarkt. Er is van alles te koop. Niet alleen paardenspullen. Er zijn allerlei soorten kraampjes waar je o.a. spullen, kleding en eten kunt kopen. Meestal is er ook een kermis. Kortom, logisch dat dit veel mensen aantrekt.

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen tegen de paardenmarkt. Hoe kan dat eigenlijk, terwijl de paardenmarkt zoals ik die hierboven beschrijf zo gezellig klinkt?

Het is belangrijk om iets meer te weten over de paardenmarkt voordat we er een oordeel over kunnen hebben. Paardenmarkten zijn voor veel mensen een eeuwenoude traditie die ze graag in stand houden.

De paardenmarkten van nu zijn niet meer te vergelijken met die van honderden jaren geleden. Vroeger was de paardenmarkt de plek waar handel in paarden plaats vond. Tegenwoordig gebeurt dit veel meer via internet en bij professionele handelsstallen.

De paardenmarkt was dé manier om werkpaarden te kunnen kopen of verkopen. De paarden kwamen overal vandaan. Ze kamen per trein, boot of te voet. In de tijd van oorlog werden er paarden verhandeld die konden worden ingezet in de strijd. Je zult begrijpen dat deze paardenmarkten van groot(economisch) belang waren. Omdat er zoveel mensen op de been waren profiteerden de gemeente, de plaatselijke horeca en ondernemers er ook van. Verder was en is het een leuk samenzijn voor de gemeenschap om de paardenmarkt heen.

Tegenwoordig vinden we op de paardenmarkt voornamelijk paarden die we houden voor ons plezier.

We gaan tegenwoordig anders met onze paarden om dan vroeger. Paarden houden we vooral omdat we het leuk vinden, het is een luxe en geen noodzaak. Mede doordat wij tegenwoordig hele andere eisen stellen aan onze paarden is de handel in paarden ook veranderd. Wij hebben de luxe om een paard op maat te kopen. We willen meer over het karakter weten. We onderzoeken of het paard gezond is en/of geen (erfelijke)aandoeningen heeft. Past het paard wel bij ons? Is het paard geschikt voor de tak van sport waar wij het voor willen gebruiken? Heeft het paard wel de juiste kleur? Loopt het paard wel mooi genoeg? Kortom, we hebben een enorm eisenpakket.

Er is heel veel meer kennis dan vroeger. We hebben paardenklinieken waarin onze paarden klinisch, maar in veel gevallen ook röntgenologisch, worden beoordeeld. Het paard wordt meestal uitgebreid gekeurd door een dierenarts voordat we over gaan tot de aankoop.

Door de komst van het internet zijn we ook niet meer afhankelijk van een aantal momenten per jaar waarop we een paard kunnen kopen. Tegenwoordig kun je zelfs via marktplaats of Facebook op zoek naar een geschikt paard. Door ons enorme eisenpakket is de “snelle” handel, zoals ik het nu even noem, voor het grootste gedeelte komen te vervallen. We willen eerst het paard uitproberen en er zoveel mogelijk over weten voordat we het kopen.

Op een paardenmarkt kan de verkoper makkelijk verbergen of het dier iets mankeert. Dit is ook een reden waarom veel paardenkenners niet snel een (duur)paard kopen op de paardenmarkt. Het risico op een miskoop is veel groter.

Paarden die nog wel geschikt zijn voor de “snelle” handel zijn meestal de niet al te dure paarden. Ze zijn niet duur doordat ze iets mankeren, ongewenst gedrag vertonen, nog erg jong zijn, juist heel oud of omdat ze om een andere reden een lagere marktwaarde hebben. Er zijn zeker ook uitzonderingen, maar je treft voornamelijk dit soort paarden op de paardenmarkten van tegenwoordig. Je ziet er ook heel veel shetlanders. Shetlanders hebben, ook al zijn ze gezond, vaak een lage marktwaarde. Je koopt voor een paar honderd euro, maar zelfs al voor veel minder een gezonde shetlander.

Een goede ontwikkeling op de paardenmarkt is dat er tegenwoordig 1 of meerdere dierenartsen aanwezig zijn. Deze artsen controleren de paarden voordat ze de paardenmarkt opmogen. De artsen controleren de dieren op zichtbare besmettelijke ziektes en ze kijken of ze niet op een andere manier onacceptabel ongezond zijn. Deze maatregel voorkomt onnodig verspreiden van ziektes en eventueel onnodig lijden.

Je zou kunnen concluderen dat de noodzaak van de paardenmarkten de afgelopen jaren sterk is afgenomen. Het aanbod van paarden is vele malen groter dan de vraag ernaar. De traditie en de gezelligheid lijken de overhand te nemen. Hier wringt bij veel mensen de schoen, want hoe leuk is dit eigenlijk voor de paarden die op de paardenmarkt staan? Paarden waar eigenlijk weinig vraag naar is, paarden waarvan we van te voren weten dat voor het overgrote deel het eindstation de slager is.

Een paardenmarkt is voor de mensen zelf leuk en gezellig. Bij de paarden geeft het in de meeste gevallen veel stres. Er is veel lawaai, denk aan harde muziek, schreeuwende mensen en de kermis. Sommige (jonge)dieren zijn voor het eerst “van huis” of zelfs net pas van hun moeder gescheiden. Dit is voor deze jonge dieren heel heftig en soms zelfs een traumatische ervaring.  Een eerste rit in een trailer of vrachtwagen veroorzaakt veel stres bij (onervaren)paarden. De jonge dieren, vaak nog niet gewend aan een halster, moeten uren aan een touw vastgebonden staan. De paarden kennen elkaar niet en staan vaak dicht op elkaar. De brutalere paarden trappen en bijten soms naar de paarden die bang of onderdanig zijn. Deze situatie duurt vanaf ’s morgens heel vroeg (sommige zijn de dag van te voren al onderweg) tot het einde van de middag. Je ziet vooral bij de jongere paarden dat ze halverwege de dag uitgeput  zijn. Van vermoeidheid maar ook door stres. Het lijkt schattig, paarden die op de grond liggen of staan te slapen maar dat is zelden omdat ze ontspannen een dutje doen.

Er zijn gelukkig paarden die al vlot een nieuw baasje vinden waarmee ze naar huis mogen. Dit zijn vaak de betere, gezondere, mooiere dieren. Die worden het eerst verhandeld. De minder gezonde en minder gewilde dieren hebben het vaak zwaarder. Zij blijven over.. dit betekent in sommige gevallen dat ze terug naar huis gaan aan het einde van de dag. In veel gevallen betekent dit dat ze opgekocht worden voor de slacht. Met als gevolg dat ze na zo’n lange, stressvolle dag alsnog doorgaan naar de slacht.

Voorheen ging ongeveer de helft van deze paarden naar slachthuizen in het buitenland. Veelal naar Italië en Polen. Dit is per januari 2018 verboden. Vanaf paardenmarkten mogen er geen paarden meer vervoerd worden naar het buitenland.

Ik vind dit een hele positieve ontwikkeling die alweer zoveel leed verminderd. Er zijn meer positieve ontwikkelingen op de paardenmarkten de afgelopen jaren, ik zal er nog een paar op een rijtje zetten:

 • Tegenwoordig zijn er 1 of meerder dierenartsen aanwezig. Deze artsen controleren de paarden voordat ze de paardenmarkt opmogen. Ze controleren op zichtbare besmettelijke ziektes en ze kijken of de dieren niet op een andere manier onacceptabel ongezond zijn. Deze maatregel voorkomt onnodig verspreiden van ziektes en eventueel onnodig lijden;
 • Er is verplicht water beschikbaar voor de paarden;
 • Er is vaak hooi beschikbaar voor de paarden;
 • Er is controle, paarden mogen niet voor een bepaalde tijd op de markt neergezet worden;
 • Je ziet steeds vaker openings- en sluitingstijden, dit voorkomt dat de paarden onnodig lang op de paardenmarkt moeten staan/ soms onder extreme weersomstandigheden.

Ik geloof dat eeuwenoude tradities heel mooi kunnen zijn.  Voordat we tradities veroordelen moeten we weten waar ze vandaan komen. Met respect, voor mensen die hun tradities in ere willen houden, naar de situatie kijken. Ga met elkaar in gesprek. Vervolgens ook de hand in eigen boezem steken misschien..? Wat kan ik bijdragen aan, in dit geval, de situatie voor de paarden op de paardenmarkt. Maar ook, hoe kan een paardenmarkt leuk blijven voor de duizenden mensen die er zoveel plezier aan beleven. Hoe kan deze traditie in ere gehouden worden zonder onnodig dierenleed. Dat vind ik interessant om over na te denken.

Bedankt voor het lezen van dit stuk. Wees vrij om te reageren, altijd leuk om gedachten uit te wisselen met elkaar. Zo lang het maar respectvol blijft. Een ieder heeft het recht op zijn of haar  eigen mening.

8 thoughts on “De Paardenmarkt

 1. Wat hebben jullie het enorme leed dat een paardenmarkt met zich meebrengt, op een mooie en duidelijke manier inzichtelijk gemaakt voor kinderen in het verhaal. Complimenten! En wat heeft Lola geboft dat ze bij jullie in de familie is gekomen!

  1. Wat leuk dat jullie ons boekje hebben gelezen. Leuk om terug te horen. Dat was namelijk ook precies de bedoeling. Net even het verhaal achter 1 van de pony’s die op zo’n paardenmarkt staat. Gelukkig zie je aan het verhaal van Lola dat er ook echt paarden zijn die wel goed terecht komen. Dankjewel voor je lieve woorden.. wij hebben ook ontzettend geboft met onze lieve Lola ❤️❤️❤️

 2. Wat een heerlijk boekje om voor te lezen voor mijn zoontje van 3 die een echte dierenvriend is!

  Mijn dochter van 7 begint nu vlotter te lezen en kan door het fijne lettertype, het boekje met hier en daar wat hulp, ook zelf al voorlezen. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen en zien keer op keer weer nieuwe details terug van het verhaal in de sprekende tekeningen.

  Wij wachten met smart af naar de rest van de serie: “De avonturen van Jaylynn & Lola!”

  Groetjes,

  Jada & Jordan

  1. Hoi Jada en Jordan, dit is juist wat ik wilde bereiken. Leuk voor alle kinderen die van dieren houden, zelfs al zijn ze pas 3 jaar. Inderdaad ook geschikt voor kinderen die net zelfstandig beginnen met lezen. Voor oudere kinderen zal de inhoud stof tot nadenken geven. Op deze manier is het boekje voor kinderen van verschillende leeftijden weer op een andere manier leuk. Bedankt voor jullie super leuke reactie 😁.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *